Tiny houses: je ziet ze steeds vaker opduiken. Maar wist je dat ze ook ideaal zijn als oplossing voor tijdelijke woningnood binnen de zorg? TINY is een Nederlandse importeur van duurzame tiny houses, gebouwd op een trailer. Deze slimme woningen variëren van 14 tot 24 vierkante meter woonoppervlakte. Sommige zijn gelijkvloers, andere hebben een slaapvide. Waar bouwplannen vertraging oplopen, kan de grond in de tussentijd al benut én bewoond worden dankzij de tiny houses van TINY.
Stel: je hebt als zorginstantie een stuk grond en het bestemmingsplan is vastgesteld, maar de bouw loopt vertraging op. Hartstikke zonde natuurlijk, dat al die ruimte zo lang onbenut blijft. Dat vond TINY ook, en zo kwamen ze in 2022 op het idee om tiny houses aan te bieden ls tijdelijke woonbestemming binnen de zorg. De huisjes worden niet alleen ingezet voor hulpbehoevenden, maar ook voor de mensen daaromheen – bijvoorbeeld door speciaal ingerichte tiny’s voor familieleden rondom ziekenhuizen te plaatsen.
Kosten met elkaar delen
Het voordeelis dat je zo’n tiny house op wielen keer op keer kunt verplaatsen naar een ander stuk grond. Maar dan moet je wél de middelen hebben om er een aan te schaffen. Daarom wil TINY nu een platform lanceren waar vraag en aanbod van tijdelijke tiny houses in de zorg worden samengebracht. Zo kunnen instanties de kosten met elkaar delen.
Een van de initiatiefnemers vertelt: “Van klanten binnen de jeugdzorg en bij gezinshuizen horen we over oplopende wachtlijsten, overvolle groepsaccomodaties en cliënten die te vroeg een zorgwoning moeten verlaten omdat vergoedingen stoppen. We vinden het onwijs mooi dat zij dankzij hun aangeschafte tiny houses nu alsnog iets voor deze mensen kunnen betekenen, maar realiseren ons maar al te goed dat er nog 900 gezinshuizen en 320 jeugdzorginstanties zijn voor wie tiny houses aanschaffen geen mogelijkheid is. Daarom willen we nu alle flexibele woonzorgbehoefte binnen de zorg in kaart brengen en organisaties met elkaar in contact brengen via één platform.”
Vraag en aanbod overzichtelijk in kaart gebracht
Sommige instanties zullen direct tijdelijke huisvesting nodig hebben, andere pas over een jaar. Door dit overzichtelijk in kaart te brengen, wil TINY de investering in tiny houses laagdrempeliger maken. Instanties kunnen straks onderling afspraken maken vóór ze tot aankoop overgaan: ze zien precies welke organisaties interesse zouden hebben in het overnemen van de tiny’s op het moment dat ze bij hen overbodig worden. Vervolgens kunnen ze via het platform met elkaar in contact komen en een deal sluiten.
Het platform
zorgt dus niet voor de verkoop van tweedehands tiny houses. Wel kan TINY assisteren bij zaken als taxatie, verplaatsing en vergunningen. Klinkt dit als dé oplossing voor tijdelijke woningnood binnen jouw zorginstelling? Schrijf je dan nu in via www.tiny.nl. Zodra TINY voldoende aanmeldingen binnen heeft, start de realisatie van het platform. Het platform zal twee maanden later live gaan. Bekijk hier meer informatie over het inzetten van tiny houses binnen de zorg of neem contact op met TINY.